Інформація для споживачів

Інформація для споживачів

Про черговість задоволення вимог споживачів за договорами страхування, які можуть виникнути в разі визнання страховика банкрутом

У разі визнання господарським судом страховика банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури вимоги кредиторів за договорами страхування першої черги підлягають задоволенню в такому порядку:

у першу чергу – вимоги за договорами особистого страхування. Страхувальники за договорами страхування, за якими страховий випадок настав до дня прийняття господарським судом постанови про визнання страховика банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, мають право вимагати страхові виплати у першу чергу.

у другу чергу – вимоги фізичних осіб за іншими договорами страхування. Страхувальники за договорами страхування, за якими страховий випадок настав до дня прийняття господарським судом постанови про визнання страховика банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, мають право вимагати страхові виплати у другу чергу.

у третю чергу – вимоги юридичних осіб за іншими договорами страхування. Страхувальники за договорами страхування, за якими страховий випадок настав до дня прийняття господарським судом постанови про визнання страховика банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, мають право вимагати страхові виплати у третю чергу.

у четверту чергу – вимоги за договорами особистого страхування. Страхувальники за договорами страхування, дія яких припиняється у разі визнання господарським судом страховика банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (всі договори страхування, укладені таким страховиком, за якими страховий випадок не настав до дати прийняття зазначеного рішення, припиняються). Такі Страхувальники мають право вимагати повернення частини виплаченої страховику страхової премії пропорційно до різниці між строком, на який був укладений договір страхування, і строком, протягом якого фактично діяв такий договір страхування, якщо інше не передбачено законодавством, у четверту чергу.

у п’яту чергу – вимоги фізичних осіб за іншими договорами страхування. Страхувальники за договорами страхування, дія яких припиняється у разі визнання господарським судом страховика банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (всі договори страхування, укладені таким страховиком, за якими страховий випадок не настав до дати прийняття зазначеного рішення, припиняються). Такі Страхувальники мають право вимагати повернення частини виплаченої страховику страхової премії пропорційно до різниці між строком, на який був укладений договір страхування, і строком, протягом якого фактично діяв такий договір страхування, якщо інше не передбачено законодавством, у п’яту чергу.

у шосту чергу – вимоги юридичних осіб за іншими договорами страхування. Страхувальники за договорами страхування, дія яких припиняється у разі визнання господарським судом страховика банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (всі договори страхування, укладені таким страховиком, за якими страховий випадок не настав до дати прийняття зазначеного рішення, припиняються). Такі Страхувальники мають право вимагати повернення частини виплаченої страховику страхової премії пропорційно до різниці між строком, на який був укладений договір страхування, і строком, протягом якого фактично діяв такий договір страхування, якщо інше не передбачено законодавством, у шосту чергу.